keskiviikko 10. elokuuta 2016

Millaista on opiskella lastentarhanopettajaksi?

Sain kysymyspostaukseen suuren määrän kysymyksiä liittyen opiskeluihini ja uravalintaan. Niille, jotka eivät vielä tiedä, opiskelen siis lastentarhanopettajaksi täällä Jyväskylän yliopistolla ja syyskuussa pyörähtää kolmas vuosi käyntiin. Koska kysymykset olivat aika laajoja liittyen alaan ja opiskeluun yleensä, päätin tehdä kokonaan oman postauksen tästä aiheesta. Tätä on pyydetty ennestäänkin jo muutaman kerran, joten nyt oli varmasti jo aika tehdä tämä postaus.Oletko aina halunnut olla lastentarhanopettaja, aiotko jatkaa opintoja sekä mitä haluaisit tehdä työksesi, jos et olisi valinnut tätä alaa?

Ensin on myönnettävä, etten ole aina halunnut lastentarhanopettajaksi. Oon tiennyt kuitenkin, että työ tulee olemaan vanhempien ja lasten kanssa työskentelyä. Lastenohjaajakoulutuksessa innostuin tästä alasta ja tunsin sen omakseni, ja tietenkin innostus kasvoi, kun pääsin ensiyrittämällä yliopistoon sisään. Aion jatkaa opintoja, sillä ensi vuonnahan pitäisi alkaa tekemään kandia ja jos kaikki menee niinkuin oon suunnitellut, valmistun keväällä. Miten nopeesti onkaan kolme vuotta mennyt!

Oon viimeisen vuoden aikana pohtinut tosi paljon omaa ammattiani ja omaa innostustani alaa kohtaan. Keväällä harjoittelussa havahduin siihen, että tämä ei ole sitä, mitä haluan työkseni tehdä. Tykkään lapsista, tykkään työstä itsestään, mutta se ei vaan ole juuri sitä, mitä minä haluan. Arvostan sen verran tän alan osaajia ja tiedän jo nyt työkokemuksesta, että tätä työtä täytyy rakastaa ja työstä pitää olla innoissaan. Pitää haluta antaa lapsille parasta mahdollista varhaiskasvatusta. Mä en näe itseäni tarpeeksi innostuneena ja tiedän, etten luultavasti koko elämän kestävää uraa jaksaisi esimerkiksi päiväkodissa tehdä. Saattaahan tämä tietenkin muuttua vielä tulevaisuudessa ja innostun päikkärityöstä uudestaan. Enkä nyt sano, etten voisi tehdä päiväkodissa työtä, tottakai voisin ja pitäisin siitä! Työn painotus vain ei ole se, mikä tällä hetkellä kiinnostaa.

Mitä sitten mä haluaisin tehdä työkseni.. Ennen lastenohjaajakoulutusta hainkin opiskelemaan kätilöksi, mutta en päässyt edes pääsykokeisiin silloisen systeemin kautta. Kun on kasvanut itse ihmisenä, nähnyt asioita ja käynyt läpi elämässäkin vaikka ja mitä, tuo ammatti ja kiinnostus sitä kohtaan on nostanut taas päätään. Siksi tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että en jatka maisterivaiheeseen lto:n työn tiimoilta, vaan haen opiskelemaan kätilöksi. Oon aina tykännyt olla tekemisissä vanhempien kanssa, oon tykännyt tukea ja keskustella. Ja toisaalta tässä yhdistyy se, että antaisin eväitä siihen, että lapsella olisi mahdollisimman hyvä elämän alku. Toisaalta odotan tietyllä tapaa syksyn harjoittelua, jossa nään vielä vahvemmin sen, että onko tää nyt mun ala vai eikö ole. Voihan olla, että tää on vain vaihe, eikä ikinä tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.


Parasta opinnoissa? Kenelle suosittelet näitä opintoja? Millaista on opiskella lastentarhanopettajaksi? Mikä opinnoissa on ollut vaikeaa ja mikä helppoa? Minkälaisia harjoitteluja teillä on ollut? 

Parasta opinnoissa on ollut ehdottomasti ihmiset, joita oon yliopiston kautta tavannut! Itse opinnoissa oon tykännyt kauheasti siitä, että kurssit on tosi monipuolisia ja kurssien toteutustavat on myös alkaneet monipuolistumaan. Välillä melkein ahdistaa, kun annetaan niin vapaat kädet suorittaa kurssi.

Suosittelen opintoja tietenkin niille, joita päiväkodissa työskentely kiinnostaa ja joita oikeasti kiinnostaa antaa laadukasta varhaiskasvatusta lapsille. Pitää olla myös halua kehittää itseään sekä päiväkotia eteenpäin ja tottakai valmius tarttua haasteisiin on plussaa. Pitää osata toimia tiimissä ja tulla juttuun hyvin erilaisten ihmisten kanssa! Perus maalaisjärjen omaaminen on myös erittäin suotavaa. :)

Tuohon, että millaista on opiskella tätä alaa, on jotenkin kauhean vaikeata vastata. Tietenkin meidän opinnot eroaa paljolti siinä, että meillä tosi paljon kontaktiopetusta verrattuna muihin aloihin yliopistolla. Myös ryhmätöitä on tosi paljon! Oon kyllä ite tykänny siitä, että kontaktia on, sillä itsenäinen opiskelu ei välttämättä sujuisi, ainakaan multa! Luennoilla ja demoilla keskustellaan tosi paljon ja tietenkin kontaktiopetuksessa saa paljon enemmän irti sisällöistä, kuin itsenäisissä opinnoissa. Mulle on sattunut vielä niin mainio tuuri, että meidän demoryhmä on tosi hyvä! Meidän ryhmäläisten kanssa homma pelaa ja keskustelua syntyy. Tukena ja turvana mun demoryhmä on myös ihan lyömätön.


Opinnoissa vaikeaa on ollut juurikin tuo ryhmätöiden tekeminen. Oon ennen yliopistoa tykänny tehdä opintoja itse, mutta jo ekan vuoden jouluun mennessä ryhmätöistä oli tullut mukavempi tapa opiskella. Nyt on hirvittävän vaikea aloittaa yhtään mitään tehtävää itse! :D Meille on tehty aikalailla valmiiksi kurssisuunnitelmat kolmelle vuodelle, joten opinnot on menneet aika jouhevasti eteenpäin. Meidän laitos on hyvin tiivis ja opettajat on valmiita myös joustamaan esimerkiksi tehtävien palautuspäivissä, jos muiden kurssien kanssa on kiirettä ja ruuhkaa. Oon tuntenu oloni kyllä tosi kotoisaksi tuolla.

Nykyisinhän harjoitteluja ei ole kuin kaksi, josta kyllä heittäisin hieman kritiikkiä noihin opintoihin.
Kaksi harjoittelua on ihan hirvittävän vähän, jos siinä ajassa pitäisi tutustua ammattiin ja vielä jotenkin päästä sisälle omaan opettajuuteen. Ensimmäinen harjoittelu meillä oli nyt kakkosvuoden keväällä ja itse olin esikouluryhmässä. Toinen harjoittelu tulee kolmannen vuoden syksylle ja oon toivonut, että pääsisin pienten ryhmään. Harjoittelupaikathan voi ottaa joko kiertävänä tai nimikkona. Nimikkopäiväkoti tarkoittaa sitä, että teet molemmat harjoittelut samassa päiväkodissa. Tää on hyvä varsinkin niille, joilla ei ole paljonkaan kokemusta päiväkodissa työskentelystä. Kiertävä tarkoittaa sitten sitä, että saat eri päiväkodin molempiin harjoitteluihin. Itse otin kiertävän päikkärin.


Toivottavasti näistä vastauksista on apua, jos joku pohtii, mille alalle suuntaisi! Oon tykänny tosi paljon opinnoista ja ylipäätänsä yliopistoelämästä, vaikka nyt pohdinkin mahdollista oman alan vaihtamista. Onko lisää kysymyksiä liittyen opintoihin ja opiskeluun?:)9 kommenttia :

 1. Kiitos kivasta postauksesta! Itsehän aloitan samaiset opinnot ja vieläpä samassa paikassa tuossa 1.9 joten tuli enemmän kuin hyvään saumaan tämä kirjoitus. Jännittää meinaan jo aika paljon :D

  VastaaPoista
 2. Turhaan jännität!:) Teillä on mainiot tutorit (kröhöm, koska saivat parhailta (eli multa ja kavereilta) parhaan mallin :D ) ja opiskelut lähtee sit rullaamaan kun itestään!:)

  Tullaan itseasiassa varmaan törmäilemään, sillä me vanhukset pyöritään kyllä teidän fuksien tapahtumissa.:)

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä! Täälläkin tän vuoden pieni fuksi Jyväskylään tulossa eli odottelinkin tätä postausta. :) Ihan käsittämätöntä että tasan kolmen viikon päästä pitäisi jo istua salissa, jännittäääää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiii voi ei! Muistan niin elävästi ton jännityksen ja fiilikset! Älä huoli, kahen päivän päästä alottamisesta oot ihan messissä systeemissä.:)

   Poista
 4. Moikka! Olipas mielenkiintoista lukea ajatuksiasi aiheesta, joka koskettaa osaltaan minuakin! Kirjoitat ihanasti blogiasi. Taidankin jäädä seurailemaan :)

  http://opeopiskelijaraumalla.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 5. Heippa Auroora! :)

  Mua kanssa kiinnostaa hirveesti lähtee opiskelemaan kätilöksi. Ja pieni paljastus, yritinkin keväällä hakea, muttei mennyt ihan putkeen se uusi esivalintakoe heh.. Pitää selvästi petrata matikassa ja muutenkin lukea enemmän.
  Ootko ajatellut nyt hakea syksyllä? Ainakin Jyväskylään ja Kuopioon ja Helsinkiin oli muistaakseni haut. Ite ajattelin taas yrittää. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei millanen se esivalintakoe oli? :) Mietin sitä ku kattelin sitä hakusysteemiä sinne..
   En varmaa nyt syksyllä hae, kun en tammikuussa pääsis kuitenkaa alottamaan vielä ton yliopiston takia.. :/ Et sit ens vuoden syksynä vois olla potentiaalista hakea sinne, kun aattelin ens vuoden syksyn tehdä anyway avoimeen Jamkiin niitä opintoja. Oon jo itseasiassa tehny aikanaan aika paljon niitä orientoivia opintoja ja ois tarkotus tehä itsenäisesti niitä vaan niin paljon ku pystyy, ennen hakua. :)

   Tsemppiä yritykseen hirveesti! <3 Saat sitte prepata mua niihin pääsykokeisiin. ;)

   Poista
  2. Aivan, no sulla on onneks sit aikaa niitä orientoivia tehdä :)
   No siinä oli kolme artikkeelii ja niiden pohjalta oli sit miljoona kysymystä. Tais olla niinku neljä vastausvaihtoehtoo et aika hankala sillee, olis todellaki pitäny lukee enemmän ja useammin ne matskut läpi. Sit oli matikkaosuus jossa oli ihan perus sanallisia tehtäviä, sit jotain päättelytehtäviä ja jotain geometriaakin.. Et kannattaa preppaa matikkaa ellei oo ihan just muistissa :) Muistaakseni oli kymmenen matikan tehtävää. Jotkut sano et oli ihan iisii ja jotkut taas sano et oli tosi hankalia. Mun mielestä oli kyl hankalia.. Mut riippuu mikä on lähtötaso :) Sit oli vielä äidinkielen tehtävänä luetunymmärtäminen joka oli helpoin noista. Ja vielä sit englannin kielinen luetun ymmärtäminen, oli ihan ok, ei mitenkään kamalan hankalaa englantia. Kaikkiaan oli muistaakseni 90 min aikaa tehdä noi tehtävät ja tuli kyllä kiire ja lueskelin netistä et moni ei ollu ehtinyt saada kaikkia tehtäviä ees valmiiks tossa ajassa.. :o

   Kiitos, tsemppiä kyllä tarvin! Oon vähän laiska lukemaan mitään mut haluan kyllä kovasti kätilöks joten ehkä mun vaan pitää nyt tsempata! :3

   Poista