tiistai 5. huhtikuuta 2016

Mitä sä sanoisit päin naamaa?Oon lukenut ennen suoraan sanottuna melko pöyristyneenä muiden bloggaajien kokemuksia anonyymeistä kommentoijista. Milloin on arvosteltu bloggaajaa elämänvalinnoista, milloin ulkonäöstä, lasten kasvatuksesta, lasten ulkonäöstä, käyttäytymisestä, siitä, ettei kadulla yksin kävelevä bloggaaja hymyile etc.. Musta tää on tuntunut aina tosi pahalta, sillä kommentoijat tietävät, että rakentava kritiikki ja reilu mielipiteen ilmaisu eroaa suuresti ala-arvoisesta kommentoinnista, jonka tarkoituksena on loukata bloggaajaa ja pahoittaa bloggaajan mieli. Bloggaaja kirjoittaa elämästään ja tiedostaa, että postaukset voi lukea kuka tahansa. Bloggaaja laittaa tietoisesti omia kuviaan nettiin muiden näkösälle. Tuntuu, että tämä toiminta "oikeuttaa" arvostelun ja toisen mielen pahoittamisen - mitäs on elämänsä nettiin laittanut. Välillä tuntuu myös siltä, että teetpä niin tai näin, asiasi ymmärretään tietoisesti väärin.Uskon, että ilkeästi kommentoivat anonyymit ovat oikeassa elämässä ihan hyviä ihmisiä. Ihmisiä, jotka eivät todella sanoisi toiselle päin naamaa niitä asioita, mitkä on niin helppoa netissä kirjoittaa anonymiteetin turvin. Ja entäpä sitten, kun bloggaaja sattuu puolustamaan itseään ilkeän tai todella ala-arvoisen kommentin jälkeen? No bloggaaja tietysti hyökkää lukijakuntaansa vastaan. Miettikääpä uudelleen: jos joku tulee haukkumaan sinua tai vaikkapa lapsiasi kaupungilla, tottakai puolustat itseäsi ja heitä. Aivan kuin bloggaajan pitäisi olla yli-ihminen ja ottaa ilolla vastaan kaikki kommentit - myös ne ilkeät jotka loukkaavat oikeasti eikä niillä ole mitään tekemistä rakentavan kritiikin ja mielipiteen ilmaisun kanssa.

Itselleni ei ole kovin loukkaavia kommentteja blogiin sadellut - onneksi. Olen kuitenkin viime aikoina nähnyt hyvin läheltä ilkeää nettikirjoittelua ja kommentointia ja tämä saa miettimään, mikä oikeasti oikeuttaa ilkeään kommentointiin. Me bloggaajat ollaan ihmisiä. Meilläkin on tunteet ja vaikka olemme nettiin elämästämme kirjoittaneet, olisi mukavaa myös kommentoijilta odottaa suht asiallisia kommentteja. Toki mielipiteensä saa ilmaista ja rakentavaa kritiikkiäkin saa antaa, mutta kyllä te kaikki oikeasti tiedätte, missä kulkee hyvän maun raja. 

Joten, seuraavan kerran, anonyymi, kun kommentoit mihin tahansa blogiin: mieti, miltä susta itsestäsi tuntuisi oikeasti saada vastaava kommentti omaan sähköpostiin. Mieti, mitä sä sanoisit, oikeasti, päin naamaa tuntemattomalle ihmiselle? Sen jälkeen voit miettiä, kannattaako painaa "lähetä". 


3 kommenttia :

 1. Olet tiivistänyt tämän tärkeän asian hyvin postaukseksi ja on tärkeää että nettikiusaamisestakin puhutaan. Olen kanssasi täysin samoilla linjoilla ja on kamalaa kuulla ja nähdä miten muista ihmisista nimimerkin takana puhutaan.

  http://what-a-lotta-fun.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Aivan totta tämä postaus! Sen minkä uskaltaa sanoa päin naamaa, sen voi sitten sanoa netissä. Mutta ei ihmiset mieti oikeesti kun laittelee noita kommentteja.. :( Mun mielestä jos ei oo hyvää sanottavaa, ei tarvii sanoa ollenkaa. Vihaan kaikkea semmosta ilkeilyä tahalteen. Hyvä postaus tää! :)

  VastaaPoista
 3. Tärkeä postaus ja hyviä pointteja! Oon miettinyt ihan samaa, on se järkyttävää miten suuria määriä jollekin satelee just sellasia päättömiä paskakommentteja! :-(

  VastaaPoista