sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Vaakarituaaleja

Kun painoa lähtee paljon tai tulee paljon, ei mieli pysy hommassa mukana. Yleensähän ihmiset eivät huomaa itse näitä suuria muutoksia kropassaan samalla tavalla, kuin mitä muut huomaavat.Mieli on jämähtänyt tiettyyn kehonkuvaan ja uuden kehonkuvan omaksumisessa vie jonkin aikaa. Niin kävi minulle myös siinä vaiheessa, kun lihoin paljon vuoden aikana. Ja niin on käynyt minulle myös nyt, kun olen laihtunut.

Kun aloin laihduttamaan ja ensimmäiset viisi kiloa oli pudotettu, ihmiset hämmästelivät, kuinka erilaiselta näytän jo nyt. Itse en nähnyt mitään eroa itsessäni. En viiden kilon, enkä kymmenenkään kilon jälkeen. Vasta neljäntoista kilon jälkeen näen eron itsessäni, mutta senkin eron näkemiseen meni pitkän aikaa. Hassua, miten mieli pelaa. Vaikka konkreettisesti näet, että luku vaa'alla pienenee ja vaatteet ovat liian isoja, näet silti peilissä ihan saman ihmisen, kun ennen kilojen lähtemistä.

En voi vieläkään täysin sanoa, että näkisin itseni sen kokoisena, kuin oikeasti olen. En tarkoita tällä sitä, että näkisin itseni isona tai ajattelisin, että olen hirveän isokokoinen. Näe itseni isompana normaalipainoisena, vaikka tiedän, että olen ihan vain normaalipainoinen.


Kuvat ovat mainio tapa nähdä itsensä tavallaan ulkopuolisena ja realistisesti. Alkuvuodesta itseasiassa säikähdin erästä kuvaa itsestäni, koska omaan makuuni näytin jo liian laihalta. Tämän jälkeen lisäsin ruoka-annoksien kokoa ja lisäsin myös ruokailukertoja, (asiaan vaikutti tottakai myös hypoglykemia), sekä aloin tehdä enemmän salitreeniä, jotta saisin lihasta ja muotoa. Paino on noussut nyt hieman ja olen itse tyytyväinen tämänhetkiseen painooni.

Kuvat ovat myös oiva tapa siihen, että se paino pysyy niissä hyvissä lukemissa. Viimeksi en huomannut painon nousua enkä muutosta itsessäni. Tottakai nytkin huolettaa se, että entä jos taas alan keräämään liikaa kiloja enkä huomaa sitä. Entä jos taas repsahdan jotenkin. Kuvista huomaa painon muutokset ja turvotukset todella hyvin, joten olen toistaiseksi luottanut kuvien antamaan informaatioon omasta painosta ja koosta. Jossain vaiheessa kävin vaa'alla joka aamu ja tiesin, minkä skaalan sisällä painon pitää olla. Pikkuhiljaa olen luopunu vaakarituaalista ja käyn nyt kerran viikossa vaa'alla, jos sitäkään.

Joka-aamuisesta vaakarituaalista luopuminen on ollut pelottavinta koko prosessissa. Pitää luottaa omiin syömisiinsä ja liikkumisiinsa ja oikeasti luottaa siihen peilikuvaan, jonka näkee. Luottamus omaan itseeni oli melko heikko. Ennen vaaka kertoi joka aamu tarkasti sen, missä mennään. Nyt pitääkin luottaa aamuisin siihen peilikuvaan. Toisaalta nyt kerran viikon vaa'alla käyminen on näyttänyt sen, että osaan oikeasti nyt syödä ja liikkua hyvin, sillä paino ei ole noussut eikä laskenut.

Tulevaisuudessa olisikin tavoitteena se, että koko vaa'alla voisi heittää vesilintua. Tai että vaa'an voisi haudata jonnekin kaapin perälle ja luottaa vain ja ainoastaan omiin silmiin ja mikä tärkeintä, omaan hyvään oloon omassa kropassa. 

Onko teillä painon pitämisessä apuna vaaka, kuvat vai jokin muu tapa?

17 kommenttia :

 1. Wow! :O Sulla on kyllä harvinaisen mielenkiintoinen ja erilainen blogi. :3 Ite oon kans lihonu hurjat 15 kiloa vuoden sisällä (eikä se kuulemma näy). Meinasin silti laihduttaa etten ihan paisuisi muodottamaksi. Käytän eniten vaakaa, mutten mitenkään stressaa painoni suhteen. Lisää liikuntaa kaipaisin vaan.

  Emma Alhola - Kisaki Seikatsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kehuista!:) Joissakin ihmisissä (kadehdittavaa kyllä) rasva kertyy "oikeisiin" paikkoihin eikä kilomäärät näy.Ite oon niin lyhyt tappi että heti näkyy pienetkin painon muutokset. Ja ei kannata liikaa stressata! Ja liikunnasta tulee hyvä mieli ja se riittää.:)

   Poista
 2. Vaaka, joka valitettavasti sanelee ihmisarvoni aina aamuisin. Olisinpa yhtä vahva kuin sinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se vaan niin on, että silloin kun itekin aina kävi aamulla vaa'alla, riippui päivän fiilis sen lukemista. Toisaalta senkin takia jätin vaa'alla käymisen pois ja olo on paljon parempi!:) Heivaat nyt vaan sen vaa'an nurkkaan vaikkapa viikoksi..Saattaa tehdä ihan hyvää.:)

   Poista
 3. Mitä sun jaloissa on tuossa vaakakuvassa, tuossa ulkosyrjillä? :o
  Anyway hyvin kirjoitettu postaus!:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tatuoinnit on!:) Molemmissa on pienet tekstinpätkät. Kiitos paljon,hyvä että tykkäsit!:)

   Poista
 4. Ihanasti kirjoitettu ja täyttä asiaa!

  VastaaPoista
 5. En omista vaakaa ja aina pelolla vanhemmilla käydessä ensimmäisiä asioita on vaa'alla käynti. Pelkään tuota, kuinka koukuttavaa olisi tarkastella painoaan joka aamu, jos omistaisin sen. Ehkä mä joku päivä uskallan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä toisaalta myös pelottavaa ja kysyykin itseltään miksi tämä joka aamu pitää tehdä. Mitä pelottavaa siinä on, jos ei aamulla ole tiennyt painoaan? Mutta se tasapainon löytäminen tässäkin..:)

   Poista
 6. Onko todellista totta, että Uusi Manner tulee keikkailemaan Suomussalmelle kesällä? Tervetuloa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se niin taitaapi olla..:) Kiitos paljon! <3 Ja tervetuloa kuuntelemaan meitä! Keikan jälkeen saa tulla juttelemaankin toki jos uskaltaa..:)

   Poista
  2. Kai tutustutte tapatumaan muutenkin kuin oman esiintymisen osalta? Suosittelen! Sitä tunnelmaa ja yhteisöllisyyttä ei voita mikään.

   Poista
  3. Joo kyllä olis tarkoitus tutustua tapahtumaan ja Suomussalmeen yleensäkki viikonlopun aikana! Onneks on paikallinen opas bändissä.:)

   Poista
  4. EIkun hetkonen, nyt hoksasinkin itse tutun nimen ja naaman! :D

   Poista
 7. Saako ihan udella, kuka teistä on paikallinen tai entinen paikallinen? Ihmettelinkin, kuinka saatte osallistua :D

  VastaaPoista