keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Mikä vika laihdutuskuurissa?


Viime viikolla alettiin kaverin kanssa juttelemaan siitä, miten huono sana laihdutuskuuri oonkaan. Keväisin mieliimme aletaan istuttaa paljon pelättyä "rantakunto"- sanaa ja naistenlehdissä, keskusteluissa ja ohjelmissa pyörii juurikin tuo pieni pirulainen: laihdutuskuuri. Ystävä jättää pullan syömättä, koska laihdutuskuuri, toinen käy salilla, koska laihdutuskuuri. Hiton kuuri. Lopettakaa jo ne kuurittelut!

Painonpudotuksessa ja parempaan kuntoon pyrkimisessä ei ole mitään väärää. Olenhan itsekin pudottanut painoa ja koko ajan pyrin liikkumaan ja pitämään elämäntavat kunnossa. Siksipä juuri laihdutuskuurin kuuri-osio saa minut näkemään, jos ei nyt punaista, niin ainakin jotain punertavaa sävyä.

"Kuuri" sana merkkaa jotakin lyhyttä  ja spesiaalia jaksoa. Lääkekuuri, Detox-kuuri..Laihdutuskuurin kohdalla on kyse juurikin kuurista. "Mää haluun pudottaa viis kiloo kesään mennessä." Aikaa tähän käytetään kaksi tai kolme kuukautta. Okei. Mitäs sen jälkeen, kun kuuri on ohi? Kilot hiipivät syksyn mukana takaisin ja seuraavana keväänä ollaankin samassa pisteessä? Taas on kuurin aika. Kuulostaako tutulta? Painon jojoilu ei tee kenellekään hyvää, onhan siitä tutkimuksia tehty. Ja itseäni ainakin ärsyttäisi iänikuinen, jokaisena keväänä edessä oleva kuuri. Myös hyvin aikein aloitettu laihdutuskuuri usein lässähtää siihen, kun vaakaan saadaan haluttu lukema. Ylläpitovaihetta ei muisteta.


Mitäpä jos nyt jättäisit sen kuurin sikseen ja ottaisit paremman termin käyttöön. Miten olisi vaikka elämäntapamuutos? Hui, kuulostaa isolta sanalta. Niin se kuulosti minullekin aikanaan, mutta nyt, muutamia vuosia myöhemmin olen ihan_hemmetin_tyytyväinen, että valitsin elämäntapamuutoksen laihdutuskuurin sijaan. Kuurin aikana luultavasti olisin saanut painon putoamaan, sillä olisin hienosti pitäytynyt herkuista ja jaksanut käydä lenkillä. Tavoitteen saavutettuani olisin luultavasti, osin tiedostamatta, palautunut taas samoihin huonoihin valintoihin.Olihan vaakaan saatu haluttu lukema ja olisin ajatellut, että siinä se pysyy.

Elämäntapamuutoksen valitsin, koska tunsin itseni hyvin. Tiesin, että kahden kuukauden niukistelulla ja hikitreenillä en saavuta pysyvää tulosta. Voisin olla tyytyväinen itseeni muutaman kuukauden, mutta sitten roskaruoka ja liikkumattomuus veisivät mukanaa. Jatkaisin kuurittelua aina silloin tällöin vuodesta toiseen.

Valitsin siis elämäntapamuutoksen.Valitsin laihtumisen pitkän ajan tavoitteella. Valitsin sen, että opettelin syömään käytännössä uudestaan. Valitsin sen, että siedän liikuntaa ja sitä nyt vaan pitää tehdä tietyn verran viikossa. ( Paitsi, että nykyisin en selviäisi ilman liikuntaa!) Päätin ottaa pienen pieniä askelia kohti parempaa ja terveempää elämää. Lopussa kiitos seisoi, sillä painoa on ihan kokonaisuudessaan tällä hetkellä pudonnut 14 kiloa. Vaikka tuo numero tietenkin lämmittää sydäntä, oma peilikuva miellyttää enemmän ja vaatteet istuvat päälle,on elämäntapamuutoksen lopussa vielä parempi kiitos: terveempi elämä.

Seuraavan kerran, kun kiloja pitäisi karistaa, mieti, haluatko pysyviä tuloksia vai kesän kestävän rantakunnon. Insipiraatiokuvina (ja omaa kantaani tukemaan) anna teille parit kollaasit. Ensimmäisen kollaasin kuvat ovat vuodelta 2012, toiset muutaman viikon takaa.(Ja nuo ensimmäisen kollaasin kuvat ovat siis naamiaisista.:D )11 kommenttia :

 1. Ah, ihanaa, sain tästä taas uutta inspiraatiota. Oon tosiaan parin vuoden aikana (kröhöm, seurusteluaikana...) lihonut 10 kiloa, ja tajusin sen vasta viime tammikuussa. Oli jotenkin tosi masentava fiilis, kun katteli kuvia sieltä parin vuoden takaa. Luulin silloin olevani ihan hirveän lihava, ja nyt antaisin mitä vain, että saisin sen kropan takaisin. Herkuista luopuminen on vaan niin vaikeaaaaa. Avautuminen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi noita aikoja kun itekkin luuli olevansa lihava, vaikkei mitään syytä olis ollut..Vasta se +14kg havahdutti siihen, et nyt oikeesti pitäis tehdä asialle jotain. Etkä sää pikku-Linnea nyt vieläkään kovin iso oo.. ;) Että ihan vaan tiedoksi. <3

   Poista
 2. Siis oon niin sun kanssa samoilla linjoilla! Tuntuu, että kaikki on nykyään morsius, kesä, ranta, koulu, hiihto, kissanulkoilutus laihdutuskuurilla. En ymmärrä kuuriluontoisuutta ja oon ite pikkuhiljaa tehnyt tässä muutosta parempaan. Pienin liikkein ja pitkällä tähtäimellä tulee aina parempi, kun hätiköidysti :)
  Annoit lisäinspistä tähän hommaan. Olet ihana roora<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahahaaa kissanulkoilutus.:'D Mainio!! Mutta siis joo,oon ite huomannu et ei ympärillä olevilla ihmisillä noi kuurit ikinä onnistu.. Ja vaikka oonki yleensä "kaikki mulle heti nyt" tyyppinen ihminen, oon nii ylpee itestäni, että oon jaksanu tän asian kanssa olla kärsivällinen! Ja kuule MörriMari, ihanaa, että sain annettua inspistä! :3 <3

   Poista
 3. Tää rohkee teksti saa kyllä meikäläisenkin avautumaan! :D
  Löysin itseni ihan täysin tuosta postauksesta, ja voin vaan painottaa kans kuuri-sanan negatiivisuutta...
  Elämäntapamuutoksen tehneenä mulle on tärkeintä se, että oppisin tuntemaan sen, millasta ruokaa mun kroppa oikeesti tarvii.
  Ja mitä ei ;)
  Esim. makeanhimo on hellittänyt ajanmyötä, eihän karkkiriippuvuutta millään kuurilla saakaan kitkettyä pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain! Vaikka nykyisinki herkkuja syön, mutta huomattavasti vähemmän kuin ennen. Huomaa, et kroppa haluaa nykysin kunnon ruokaa ja tuo herkkuhimo (mulla on suolaset jutut herkkua) on pikkuhiljaa vähentyny. Ja kiitos avautumisesta, ihanaa, kun ihmiset uskaltaa kommentoida!:)

   Poista
 4. Hatunnosto! Täyttä asiaa ja kuvat puhuvat kyllä puolestaan! :) Kiitos tästä motivaatiopiikistä, jonka sain!

  VastaaPoista
 5. Ei hitsit, näytät niin paljon pirteämmältä ja hyvinvoivammalta nykykuvissa. Ite kans oon hankkinut pari liikunnallista harrastusta joissa käyn 2-3 krt viikkoon, töihin kävelen, syön välipalaksi mielummin hedelmän kuin suklaapatukan. Koskaan ei oo tilanne riistäytynyt kuitenkaan ylipainoon tai kymmenien kilojen nousuun, mutta hyvä aloittaa ajoissa koska nyt se on paljon helpompaa kuin sitten ku on ne +10kiloa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä!:) Ja just pienillä muutoksilla saa niin paljon aikaan, vaikka moni ei sitä tajua.:)

   Poista
 6. Pienet muutokset on niitä suurimpia. Ei kannata heti vaatia itseltään kaikkea, vaan alottaa vaikka sillä, että lisää hedelmiä ja kasviksia ruokavalioon. Laihdutuskuuri on niiin typerä sana !! :D

  VastaaPoista