lauantai 15. marraskuuta 2014

Kirjoitan seiniin autiotalojenBändistä ja biisien kirjoittamisesta tuli  paljon postauspyyntöjä, joten päätin jaoitella postaukset erikseen bändipostaukseen ja kirjoittamispostaukseen. Tänään tulee tattadadaa: kirjoittamispostaus! Tässä  hieman pohjustusta, jos luet blogiani ensimmäisen kerran: laulan bändissä nimeltä Uusi Manner. Uusi Manner soittaa omia kappaleita, joihin minä pääsääntöisesti teen sanoitukset. Uusi Manner julkaisi ensimmäisen EP:nsä tänä syksynä ja se on kuultavissa Spotifyssa. 

Kirjoittamisesta halusitte tietää muunmuassa sen, miten kirjoitan sanat ja millaisissa tilanteissa. 

 Miten kirjoitan sanat? Aluksi kannattaa varmaan kertoa, että en osaa kirjoittaa sanoituksia asioista, jotka eivät kosketa minua tai jotka eivät herätä vahvoja tunteita. Kahdehdin niitä kirjoittajia, jotka voivat kirjoittaa sanoitukset mistä tahansa aiheesta, joka heitetään ilmoille. Minä en voi. Tai tietenkin voin kirjoittaa, mutta niistä teksteistä jää usein uupumaan jotakin. Välillä hakemalla haen fiiliksiä ja tunteita. Kyllä, itketän itseäni tai pistän veren kiehumaan ihan tahallaan vain, että saisin jotain kirjoitettavaa. Se on myös tietynlaista mukavuusalueelta poistumista, mitä jokaisen kirjoittajan pitäisi välillä tehdä, vaikka ihan koemielessä. Itse haluan kasvaa ja monipuolistua kirjoittajana, joten "retkiä" itseä koskemattomiin asioihin kannattaa välillä tehdä. 

Yleensä kirjoittaminen lähtee jostain tilanteesta, jonka sattuu näkemään tai kuulemaan. Välillä päähän tulee yksi sana, jonka ympärille lähden kirjoittamaan lausetta. Joskus käy niin, että mieleen pilkahtaa aivan mainio biisin nimi. Sitten ollaanki sormi suussa, että mistäs tää kappale nyt sitten voisi kertoa. 

Kun saan inspiksen tai idean, lähden kirjoittamaan ajatuksenvirtaa, eli suoraan paperille kaikki asiat ja ajatukset, mitä aiheesta tulee mieleen. Sen jälkeen tarkastellaan uudestaan, mitä olet kirjoittanut. Mitkä lauseet sopisivat hyvin yhteen ja miten tarina tai ajatus saataisiin johdonmukaiseksi. Joskus teksti on melko hyvä jo tuossa vaiheessa, joskus se ei sitä todellakaan ole. Vaikka teksti tuntuisikin hyvältä jo tuossa vaiheessa, laitan vihkon syrjään muutamaksi päiväksi. Parin päivän päästä katselet tekstiä uusin silmin ja huomaat, että se on aivan todella huono. Haha, ei vaan! Yleensä näet korjauksen paikat ja korjaat ne.

 Kun teksti on valmis ja melodiaa aletaan sen ympärille tehdä, joutuu vielä sanoja muokkaamaan. Rytmin kannalta tiettyjä sanoja pitää poistaa tai keksiä joku parempi tilalle. Tietyt sanat eivät laulaessa soi kovin hyvin ja niiden tilalle pitää keksiä joku vastaava ja paremmin soiva sana. Synonyymisanakirja mulle joululahjaksi siis!


Tärkeämpää ja mielenkiintoisempaa kuin se, miten kirjoitan sanat on varmasti se, missä tilanteissa ne kirjoitan. En ole sitä tyyppiä, joka istuu kirjoituspöydän ääreen notta nyt kirjotetaan! Inspikset,sanat ja laulujen nimet tulee juurikin tilanteissa mieleen ja niissä tilanteissa ne myös kirjoitan. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi keikat.

Keikat on mainioita paikkoja hakea inspistä. Keikalla musiikin fiilis ja tunnelma on kohdillaan ja se on omiaan tuomaan omia tunteita esiin. Sanoja alkaa tulla mieleen, ideoita, biisi-ideoita,lauseita..Ne rustataan ylös,vaikka sitten keikalla. Jos vihkoa ei ole mukana tai ei kehtaa vihkoon rustata muiden nähden on kännykkä mainio vaihtoehto. Oman kännykän muistio on nimittäin melko täynnä. Rustauksen voi sitä paitsi naamioida viestin kirjoittamiseksi.  

Kaupungilla hengailu ja ihmisten tuijottelu on myös hieno ja inspiroiva tapahtuma. Aika monet kerrat on istuttu Jyväskeskuksen portailla ja etsitty tilanteita ja ihmisiä, joista voisi kirjoittaa. Kannattaa kokeilla! Junissa ja linja-autoissa oma inspiraationi myös kukoistaa. Junat ja linjat on siinä mielessä hienoja paikkoja, että siellä voi tuijottaa apaattisena ikkunasta ulos ja syventyä luvan kanssa omiin ajatuksiin. Tiedät, ettei pidä lähteä minnekään pitkään aikaan ja koko ympäristö on jotenkin rauhoittava. Napit korviin ja hakemaan fiilistä! 

 Jos haluat alkaa kirjoittamaan sanoituksia niin just go for it! Tarkkaile ympäristöä, ihmisiä ja omia tunteita. Älä kuitenkaan kirjoita väkisin! Inspiraatio tulee, kun otat rennosti. Aluksi saattaa myös tuntua, ettei biisi-ideoita tai inspiraation lähteitä ympärillä ole. Älä huolestu, kyllä niitä kohta tulee. Ja kun niitä alkaa tulemaan, huomaat, että ympärillä on kakskymmentäviis biisi-ideaa.Siinäpä sitten rustaat ihan liekeissä!:)

Kirjoittamisesta oon muuten jo hieman postaillut TÄSSÄ postauksessa. Onko aiheeseen liityen
jotain,mitä haluatte vielä tietää?

Kivaa lauantaita teille kaikille!

3 kommenttia :

 1. Ihana ihana ihana postaus! Mulla on pitkän aikaa ollut kirjoittamisen inspiraatio hukassa sen takia, koska minäkin tarvitsen tunteen, että voisin jostain asiasta kirjoittaa. Kiitos sun tajusin, että voin saada inspiraationi takaisin jos hakemalla haen niitä tunteita. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitään, ihanaa jos oli hyötyä ja inspiroi taas kirjoittamaan!:)

   Poista
 2. Ihania kuvia! :) Ja tosi kivasti kirjoitat.

  VastaaPoista