perjantai 4. heinäkuuta 2014

Mikä endo? part.2

Hei!

Ajattelin nyt teille kirjoitella toisen osan endometrioositarinastani..Tämän tekstin otsikko-luonnos on lojunut viime syksystä asti kansiossa, enkä ole vain missään vaiheessa saanut sitä kirjoitettua loppuun. Kun joku kyseli kakkososan perään, ajattelin nyt tämän tarinoida loppuun. Ensimmäinen osa löytyy TÄSTÄ.

..Päivystyksestä lähtiessä ei oikeastaan tullut muuta ajateltua, kuin että toivottavasti kivut menevät ohi. Yöllä kivuilta ei saanut nukuttua, aamulla ei päässyt kävelemään. Otin luurin kauniiseen käteen ja soitin Mehiläiseen. Sanoin että nyt on PAKKO päästä jonkun vastaanotolle. Sain samalle päivälle ajan. Vastaanotolla minut otti vastaan hieman ujon oloinen naislääkäri. Tämä lääkäri osoittautui aivan mahtavaksi tapaukseksi ja on luottolääkärini endoasioissa.

Ensin kerrattiin koko endohistoriani läpi. Sitten tehtiin ultrat ja sisätutkimukset. Lääkäri huomasi heti, että ei todellakaan ole keliakiasta johtunut kivut ja turvotukset, vaan ne olivat endo-oireita. Eikä tällä kertaa endo näyttäytynyt enää vain pieninä kiinnikkeinä. Endo oli "valloittanut" vasemman alavatsan puoliskon.Endometrioosiaines ja kiinnikkeet olivat työntäneet vasemman munasarjan väärään paikkaan, kohdun vierestä kohdun taakse.Tästä syystä kohtu oli siis koholla. Tämän lisäksi munanjohdin on kierteellä ja munasarja niin puristuksissa, ettei se enää edes toimi. Lisäksi munasarjasta löytyi "suklaakysta".
Sain uudet hormoonilääkkeet kokeiluun ja tilannetta jäätiin seuraamaan. Vaikka fiilikset olivat,mitä olivat, olin helpottunut. Tiesin,missä mentiin ja mikä tilanne oli.

Uudet lääkkeet eivät sopineet minulle,enkä tällä hetkellä käytä mitää hormoonilääkitystä endon hoitoon. Kivut hävisivät pikkuhiljaa itsestään.Painon pudotus ja terveellisempi ruokavalio auttoi luultavasti asiaan. Viime vuosi oli hyvä kausi endon kanssa, ei suuria kipuiluja tai turvotuksia. Koska kivut tuntuvat menevät vuosisykleissä, tämän vuoden pitäisi olla hankalampi,kuin viimevuoden. Ja ainakin tällä hetkellä se myös siltä näyttää..

Puhuinkin muutama viikko sitten eräässä postauksessa, että kävin kinesioteippauksessa endokipujen takia.
Alkukesän kuumat,kosteat ja painostavat säät laukaisivat kivut ja turvotukset, eikä työnteosta meinannut tulla tiettyinä päivinä oikein mitään. Särkylääkkeethän eivät auta jne.. Luin Facebookin endometrioosi-sivustolta, että kinesioteippaus auttaisi kipuihin. Pitää hommat "kasassa", auttavat kiputiloihin ja jumeihin.

Kaverin suosituksesta soitin Jyväskylän Hierojakouluun, ja sain aivan mahtavaa palvelua! Itseasiassa, tänään sieltä soiteltiin perään, että auttoiko teippaus kipuihin. Ja kyllähän ne auttoivat! Suosittelen kinesiota siis kipuihin ehdottomasti!

Pakotusta ja pientä tuikkimista on alkanut esiintymään nyt myös oikealla puolella.Tottakai ensimmäinen ajatus on, että endometrioosi on lähtenyt levittymään enemmän oikealle puolelle. Toinen vaihtoehto on, että kivut säteilevät vasemmalta puolelta. Tänä syksynä pitäisi käydä taas tarkastuskäynnillä ja katsotaan, onko endo alkanut leviämään oikealle puolelle myös. Tällä hetkellä mieli on kuitenkin rauhallinen, sillä kipuja on ollut verrattain joihinkin vuosiin todella vähän! Uskon, että liikunnalla ja oikealla ruokavaliolla on ollut asian kanssa suuri vaikutus! Hyvä olo,tämänkin asian kannalta,buustaa ja motivoi liikkumaan ja jatkamaan tätä elämäntapaa.:)

Olen saanut myös mielettömästi tsemppiä Endometrioosittaret-ryhmästä.Sinne tulee huonoina päivinä kirjoitettua fiilikset ja siellä on mahtavia naisia,jotka ymmärtävät mitä tarkoitan! En sano, etteikö endometrioosittomat naiset voisi ymmärtää,miltä tämä tuntuu, mutta nämä tietävät,miltä se oikeasti,fyysisesti tuntuu.

Sivustolla sitä myös huomaa,kuinka onnekas vielä olen. Minulta ei ole evätty mahdollisuutta saada lapsia. Tiedän, että endo tässä vaiheessa voi hankaloittaa lapsen saamista,mutta pidän siitä ajatuksesta, että minulla on siihen mahdollisuus. Monella sitä mahdollisuutta ei enää ole, tai sitten oireet ovat paljon massiivisempia,kuin minulla. Niinä hetkinä huomaan, kuinka hyvässä pisteessä endoni kanssa kuitenkin olen!

Onnekkuutta lisää myös tietenkin Simba,joka on yrittänyt ymmärtää tätä sairautta ja naisen anatomiaa sympaattisenkin paljon! On joku,jonka kanssa voi keskustella ja sanoa typerätkin ajatukset ääneen. On joku,joka osaa kaivaa kaapista lämmitettävän kaurapussin juuri oikealla hetkellä. Ja joku,joka hieroo selkää kun kivut säteilevät sinne.

Endometrioosi on kettumainen sairaus, mutta harvoin annan sen enää pilata päivää tai mieltä. Lapsettomuuspelon olen työntänyt mielestäni jo aikoja sitten. En halua surra asiaa etukäteen,suren sitten, jos sellainen tilanne tulee vastaan. Kipuja tuskin koskaan oppii oikeasti sietämään,mutta niiden kanssa voi elää.Onneksi, niitä tulee nykyisin harvemmin. Ja onhan se hauskaa, kun vatsa näyttää siltä, että on viimeisillään raskaana! Huumoria pitää repiä tilanteesta kuin tilanteesta.

Lisätietoa endometrioosista saat endometrioosiyhdistyksen sivuilta. 
Tsemppiä kaikille endometrioosittarille! 

Jos jäi kysyttävää,kysy!4 kommenttia :