tiistai 10. joulukuuta 2013

-12.5kg

Alkujärkytys

Viime tammikuun alussa päätin käydä vaa'alla. Olo oli kauhean raskas joulun jäljiltä ja halusin tietää paljonko painoa on.Olin syksyllä jo pudottanut muutaman kilon, mutta silti järkytyin lukemasta: 65kg. Ei helvetti, ajattelin. Niinpä näpyttämään puhelinta ja laskemaan painoindeksiä (kyllä,lasken sillä vanhalla tavalla.) Painoindeksin tulos: lievästi ylipainoinen.

Parin päivän shokkeilun jälkeen faktat oli lyötävä pöytään: oot 21-vuotias, oot vajaa 156cm pitkä ja painoa on 65kg.Ja tottakai painoindeksin tulos pyöri päässä myös.(Okei,ei siinä mitään,muodokkaita naisia on ja on hemmetin hienoa, että he osaavat kantaa itsensä lievästi tai suuremmaltikin määrin ylipainoisena.)

Nyt oli painoa tullut kuitenkin 10 kg lisää jostain ja olo oli sen mukainen. Itse peilikuvassa en siinä vaiheessa nähnyt mitään sen suurempaa, mistä en olisi pitänyt. Okei,jenkkakahvat on normaalit ja näin, ajattelin.Painon nousu vaa'alla oli kuitenkin viimeinen niitti kokoaikaiseen huonoon oloon, ja päätin alkaa pudottamaan painoa. Suurin syy painon pudotukseen ei ollut vaa'an lukema tai jenkkakahvat, vaan sairaus nimeltä endometrioosi.

Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti. Eli yksinkertaisesti selitettynä kohdun limakalvo kasvaa ja alkaa levitä ympäri sisäelimiä. Endometrioosi aiheuttaa todella kovia alavatsakipuja ja kramppeja, väsyttää ja tottakai heikentää elämänlaatua.Pahimmillaan endometrioosi aiheuttaa lapsettomuutta ja masennusta. Kun viime syksynä raahauduin lääkärille massiivisten kipujen vuoksi, oli oma endoni levinnyt hurjaa vauhtia: limakalvoaines oli työntänyt vasemman munasarjan väärään paikkaan,kohdun taakse. Tästä syystä kohtuni on kohollaan (kuten raskaudessa). Munanjohdin oli niin solmussa ja täynnä limakalvoainesta, ettei se enää edes luultavasti toimi. Lisänä löytyi vasemmalta puolelta kysta ja lantionpohjasta löytyi endometrioosin aiheuttamia kiinnikkeitä.

Olin kesällä huomannut, että endokipuni tulevat pintaan pienessäkin fyysisessä rasituksessa. Enpä ollut tuossa vaiheessa tajunnut, että kroppani joutuu melko koville jo nousseen painon takia.. Kun kävin vaa'alla, tämä asia oli ilmiselvä..

Missään vaiheessa en tuntenut olevani "hyi ällöläski", enkä sen takia lähtenyt painoa pudottamaan. Syyt painon pudotukseen olivat siis 1.endometrioosi ja 2. terveet elämäntavat ja päästä normaalipainon puolelle. Ja edelleenkään, en halunnut olla "laiha", vaan terve,normaalipainoinen nuori.

 Ja eikun toimeen..

Olen aina syönyt todella huonosti. En tarkoita tällä sitä, etteikö ruoka olisi maistunut, vaan sitä, että vain tietynlainen ruoka meni alas. Olin pienenä todella allerginen ja vielä päälle erittäin nirso. Jauhelihakastike,jauhelihakeitto ja kinkkujauhelihapizza olivat ainoat ruuat mitä söin. Ja tottakai meillä syötiin jauhelihakastiketta kyllästymiseen asti. Oli parempi, että söin edes jotain kun en mitään.

Ruokailutottumuset pysyivät tällaisina pitkään, ja tottakai herkkuja söin aika paljonkin. (Täytyy kyllä sanoo, että nyt hävettää hitosti kertoo näistä mun ruokailutottumuksista!) Lukiossa nirsous hävisi ja ruoka alkoi maistumaan todella hyvin.Enkä painosta jaksanut stressata, sillä olin aina ollut kuitenkin hoikka. 

Eli ensimmäisenä tavoitteena oli laittaa ruokailutottumukset kuntoon. Koulupäivinä ruokarytmit tulivat melko itsestään taukojen ja ruokailun kautta. Kotona oli vaikeuksia viikonloppuisin, koska unohdin syödä päivällä ja illalla söin liikaa. Muutama viikko meni kropan totutellessa uuteen ruokarytmiin, mutta onneksi siihenkin totuttiin.Nyt ei tarvitse itse kytätä kelloa, sillä kroppa kyllä ilmoittaa kun ruokaa on saatava.Alussa otin myös käyttöön kalorilaskuri.fi-sivuston, sillä mulla ei ollut hajuakaan paljonko söin ja mitä. Muutaman kuukauden käytön jälkeen osasin itse jo arvioida paljonko syön ja mitä, joten laskuria en enää tarvinnut. Suurin ongelma itse ruuassa oli se, että söin liikaa hiilareita ja todella paljon liian vähän esimerkiksi proteiinia.


Päätin jo alussa, että saan syödä koulussa mitä haluan. Vaikka pelkkää leipää jos ei muuta. Koulun ruoka on nimittäin todella hyvää ja monipuolista, joten katsoin järkevämmäksi syödä siellä vatsan täyteen ja kotona sitten vähentää vaikkapa sitä leivän määrää. Vaihdoin kotona muuten myös tuotteet täysjyvään..Aloin myös juomaan enemmän vettä, sillä olin ennen ollut todella huono vedenjuoja. Sallin itseni syödä myös sillontällöin herkkuja, sillä kokonaan kieltäminen ei toimi minulla. Enkä kuitenkaan ole koko loppuelämääni ilman herkutuksia, joten miksen opettelisi syömään niitä kohtuudella?

Ruokarytmejä ja ruokailutottumuksia muuttamalla lähti ensimmäiset 5kg tammikuun painosta. Pikkuhiljaa mielessä alkoi pyörimään ajatus liikunnasta. Aloin käymään pitkillä kävelylenkeillä, kahvakuulailemaan kotona ja käymään uimassa sillointällöin. Aloitin varovasti, etten vedä itseäni ihan piippuun ja ettei endo ala oireilemaan..

Viime toukokuussa aloin kokeilla hölkkäämistä. Aluksi se oli suoraansanottuna ihan hirveää. Mietin miten kukaan voi tehdä tätä. Pikkuhiljaa kun löysi oman rytmin, aloin nauttimaankin siitä. Nyt tulee juostua jo rantaraittia kummasti, ja on ihan mainio fiilis kun tajuaa,miten kovasti kunto on kasvanut!

Pikkuhiljaa aloin miettimään tavoitepainoa. Asetin rajaksi 55kg, saman painon, missä olin lukion toisella luokalla ollut. Viime viikolla vaakaan kilahti 54.5kg. Tammikuusta paino oli tullut 10.5kg alas, ja kokonaisuudessaan vuodessa paino oli tippunut 12.5kg.

 En uskonut ensin vaa'an lukemaa todeksi ja ajattelin, että oon nyt tehnyt jonkun laskuvirheen. Mittanauhaan on aina luottaminen ja niinpä vertasin lukemia tammikuun lukemiin. Piti huutaa S katsomaan ja varmistamaan, oonko mitannut oikein. Tammikuusta vatsan ympäriltä oli nimittäin hävinnyt 13cm! Sama ajatus päässä kun tammikuussa vaa'alla: Ei helvetti!

Vaikka pääsin tavoitteeseeni: opin terveellisemmät elämäntavat ja pääsin tavoitteeseeni, en aio lopettaa liikkumista tähän. Liian usein niin käy, että tavoitteeseen päästyä kaiken annetaan taas lässähtää. Itse aion jatkaa liikkumista,siitä tulee oikeasti hyvä olo! Ja myös endometrioosikivut on vähentyneet huomattavasti viime vuoteen verrattuna. Olen myös ollut paljon vähemmän kipeä tänä vuonna, kun viime vuonna.

Itse en näe vielä eroa peilikuvassa niin suuresti, kun mitä esimerkiksi läheiseni näkevät. Se on outoa, mutta yleensä pää tuleekin jäljessä näissä asioissa,ilmeisesti. Kuvia olen ottanut paljon ja kauhistellut esimerkiksi vuonna 2012 otettua kuvaa vapulta..Herranjestas sentään miten turvonnut ihminen voi olla. Ja muuten, noi oli sitten naamiaisbileet, et en mä yleensä noin pukeudu..Ja täytyy sanoa, että hävettää ihan toi kuva ja naurattaa samalla!! Joten tässä se tulee TADAA!

UGH!

Tästä kuvasta havaitsen, että jotakin on tapahtunut nykyiseen kroppaan nähden. Harmi vaan, etten oo ottanu kuvia sen suuremmin aina painon pudotessa. Noista edellisistä postauksiinkin laitetuista kuvista voi katella nykyistä olemusta ja verrata tähän..Ehkä jossain vaiheessa teen ennen ja jälkeen kuvapostauksen, mutta katsotaan nyt.

Täytyypähän sanoa, että oon ylpeä itsestäni ja siitä, että oon pystynyt muuttaa ruokailu/liikunta tottumuksiani näin hurjasti!

-A-

13 kommenttia :

 1. Aivan uskomaton suoritus! Onnittelut ja tsemppiä nyt ylläpitovaiheeseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!:) Ja toivotaan tosiaan, että ylläpitovaihe sujuu hyvin!

   Poista
 2. Sun blogisi on aivan ihana! Kerran demin kautta eksyin tänne ja ajattelin, että woow ihana ulkoasu. Oot jotenkin niin avoin ja uskallat kertoa elämästäsi täällä tosi avoimesti ja se on hienoa. Blogisi ulkoasussa ei oo mitään vikaa ja voin vaan sanoa, että hieno on ♥ Tsemppiä sulle kaikkeen!

  T: Vilma Maria

  VastaaPoista
 3. Voi vitsit, sain jotenkin lisää innostusta tästä postauksesta mun elämäntapa muutoksen suhteen! Lihoin abi vuonna n. 10 kiloa muuttuneen ja epäsäännöllisen elämän vuoksi. Aloin seurustelemaan ja mun rytmi elämässä oli ihan sekaisin ja sehän näky sekä tuntu. En kuitenkaan ole koskaan ollut mikään pallo.. (oon n.154 cm) Ite en siitä ensiks niin piitannu, kunnes jossain vaiheessa tuli se valaistuminen että herranjestas mitä tapahtuu.. Olin kipeenäki 3 kertaa talven aikana! Se on ihan älyttömästi.. En jaksanut enää, kokoajan väsymystä. Terveys heikkeni paljon ja se sai jotenkin olon inhottavaksi. ''Miten oon päästäny itteni tähän pisteeseen?''
  Tänä syksynä oon alottanu liikkumaan enemmän ja kattomaan sitä enemmän mitä suuhuni pistän. Paino ei ole paljoa pudonnut, mutta läskin tilalle on tullut enemmän lihasta. Mutta nyt mulla ois tavotteena päästä sinne 55 kiloon jota olin joskus vanhojen tanssien aikoihin (pidin itteeni sillonki lihavana, ihan hullua) mutta sitä sitten arvostaa mitä on menettäny, luonnollisesti. Kropan ulkonäkö ei ole se pääasia mulle, vaan se ihana tunne kun jaksaa ja on hyvä olla. Tottakai se ulkonäkö on aina plussaa, mutta terveys ennen kaikkea. :)
  Sulla on muutenkin tosi kiva blogi ja toi on tosi hieno saavutus! Antaa kummasti ittelle ja varmasti monelle muullekkin lisä puhtia! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla että sait tästä lisää innostusta!! Ja todellaki toi, että saa hyvän olon ja on energiaa ihan erilailla kun ennen! :) Ja pienillä muutoksilla mennään eteenpäin, ei kande ottaa liian suuria harppauksia liian nopeesti!

   Kyllä se siitä!:)

   Poista
 4. Aa, sielunsisko ♥. Itse painoin puolitoista vuotta sitten 70 kg ja pituutta minulla on vain 151cm, joten siihen tuli sitten muutos kun otin itseäni niskasta kiinni ja aloin muuttamaan elämäntapojani. Nykyään painan 57 kg enää ja olen tyytyväinen kehooni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että muillakin on onnistunu!:) Ja ihana kuulla, että on vielä naisia, jotka on tyytyväisiä itseensä! :)

   Poista
 5. Hieno blogi, voisin liittyä lukijaksi :) Sitä tunteen määrää, kun jaksaa paremmin kun on saanut painoa pois! Olen itse pudottanut pari vuotta sitten kans reilusti painoa, jaksaa paljon paremmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitti! Ja todellakin, että jaksaa paremmin,eikä väsytä koko aikaa! :)

   Poista
 6. Vautsi, onniteluja! :) Mulla on itsellä vasta hiljalleen alkamassa tuo elämäntapojenparannusprojekti (kauhee yhdyssanahirviö)!

  http://hungrythirstymirri.blogspot.fi/

  VastaaPoista