maanantai 28. lokakuuta 2013

Kirppisshoppaajan käsikirja

Kirpputorit ovat mahtavia paikkoja. Kirpputorilla shoppailu ei kuitenkaan ole ihan samanlaista kuin vaatekaupassa, sillä kirpputorishoppailuun tarvitaan taitoa. Taitoa osata erottaa hyväkuntoinen huonokuntoisesta ja tarpeellinen vaate/tavara tarpeettomasta.

Kirppistelyshoppailuun totuttelu ja oppiminen vie aikaa. Onneksi itse olen kirppistellyt jo usemman vuoden ja oppinut nämä tuikitärkeät taidot. Ajattelin jakaa salaiset tietoni teidän kanssanne, jotta vältytte turhalta rahanmenolta ja turhilta vaatekaappikriiseiltä.

          Tässä teille kirppisshoppaajan käsikirja!


Eniten kirpputoreilla uutta ( ja vähän kokenempaakin) shoppaajaa hämää halvat hinnat. Ihania riepuja ja rättejä toooosi halvalla. Sääntö numero yksi kirppisshoppaamiseen: vältä turhia ostoksia, eli älä osta mitään mitä et tarvitse, tai tiedät, ettet tule tarvitsemaan. Jos vähänkään epäröit tuletko käyttämään tätä toppia/hametta/kenkäparia, on se usein merkki siitä, ettet todellakaan tule niitä käyttämään.

Mitään ei myöskään kannata ostaa sillä mentaliteetilla, että "no ei tää maksa kun 2e, ei se haittaa vaikka en pitäiskään." Tähän ajatustapaan sorrutaan usein,kyllä, minä myös. Mutta kun muutaman kerran teet tosi halvan 2e:n ostoksen vaatteesta, josta et edes hirveämmin pidä, tulet huomaamaan, että rahapussi on tyhjä ja vaatekaappi täynnä turhia vaatteita.

Yleensäkkin ostan itse vain sellaisia vaatteita, mistä tulee "WOW mun on pakko saada toi!" reaktio. Eli siis ostan vain tosi tosi tosi tosi kivat vaatteet, enkä niitä "ihan kivoja" riepuja.

Kannattaa muistaa myös tämä sääntö: Jos et keksi kolmea erilaista asukokonaisuutta vaatteeseen/kenkiin: älä osta sitä. Ja nämä kokonaisuudet kannattaa miettiä siinä sovituskopissa tai kirppispöydän ääressä. Jotkut vaatteet ovat tosi kivoja ja ihania, mutta itse huomaan kotiin tullessa, ettei ole mitään, minkä kanssa sitä pitäisi.


Toinen ehdoton sääntö kirppisshoppaajalle on: tarkista tuotteen kunto. Tämähän on varmaan monelle itsestäänselvä asia, mutta moni kakku päältä kaunis. Tällä tarkoitan sitä, että ulkoisesti nopeasti vilkaistuna vaate näyttää hyväkuntoiselta: langat eivät roiku, vetoketjut on kiinni, värit eivät ole kulahtaneet...

Tuote ei välttämättä ole sitä miltä näyttää. Tarkista ensin kainalot. Varsinkin vaaleissa vaatteissa hiki aiheuttaa keltaisuutta. Kainalonalue jää helposti paidoissakin pimentoon hihojen roikkuessa tiellä, eikä tätä seikkaa muisteta tarkistaa.

Tarkista siis kainalo, onko siinä keltaisia läikkiä. Jos on, kannattaa haistaa vaatetta. Jos se haisee pesuaineelta, on paita pesty ja hikiläikät ovat tulleet jäädäkseen. Ei siis kannata viedä sitä paitaa kotiin. (Eri asia on valkoiset vaatteet jotai voi kloorissa yrittää valkaista!)

Tämän jälkeen tarkasta hihansuut ja helma. Hihansuihin jää helposti pinttynyttä likaa ja paidanhelmaan sisäpuolelle kertyy usein nukkaa. Sama pätee hameisiin. Nukkatilanne kannattaa tarkastaa myös kainaloista ja housujen/hameen takapuolesta. Jos nukkaa on paljon, ei vaate näytä hyvältä, eikä sitä kannata ostaa. Nukkaisesta tuotteesta voi myös olettaa, että sitä tulee käytössäsi kertymään lisää=tuote ei ole kovin pitkäikäinen.

Pieni nukka paidassa itseäni ei hirveästi haittaa, jokainen voi itse arvioida oman nukkasietoisuudensa. Muistakaa myös, että nukan saa silittämällä piiloon! Eli jos ostatkin hitusen nukkaisen tuotteen, kannattaa se silittää. TÄSSÄ PIILEE KUITENKIN KETTU! Moni myyjä tekee nukkaisesta tuotteesta paremman näköisen silittämällä. Kappas kun olet ensimmäisen kerran sen pessyt, paljastuikin pesukoneesta pieni nukkapuudeli! Kannattaa siis hellästi hangata paitaa omalla hihansuulla ja katsoa, nouseeko nukkaa esiin.


Kolmas ohje: tarkista vetoketjut. Tarkista, että ommel ei purkaannu. Ja vaikka hupparin/hameen/minkälien vetoketju menisikin sovitettaessa nätisti kiinni ilman ongelmia, kannattaa vielä muutaman kerran avata vetoketju ja laittaa se kiinni. Joskus vetoketju menee kiinni ongelmitta sovitettessa, mutta kotona huomaat, että vetoketju ei olekaan kunnossa.. Kutsun näitä tuurivetoketjuiksi. Jos vetoketju muutaman kerran vetelyn jälkeen toimii, voit luottaa tuotteen vetoketjun kuntoon.

Vetoketjusta voimme siirtyä tuotteen ompeleeseen. Tarkista että ompeleet ovat hyvässä kunnossa, eivät siis purkaannu. Itse olen huomannut,että varsinkin resoriset hihansuut tuppaavaat purkautumaan, samoin kuin paidan helmat jossa on resoria. Nämä kannattaa siis käydä läpi.

Ja viimeisenä tarkista yleiskunto: Onko värit pysyneet hyvänä vai etsitkö tarkoituksella kulunutta väriä? Onko tuotteessa reikiä tai lommoja, minkä kokoisia? Voitko itse ommella pienen reiän vai onko reikä näkyvällä paikalla, ja sen ompeleminen olisi kosmeettinen haitta vaatteelle? Eli siis arvoi tuote.

Kengissä kannattaa kiinnittää huomiota tietenkin pohjien kuntoon. Jos korkolappu/pohja on huonossa kunnossa, voi suutari sen laittaa kuntoon arviolta 15e:n hintaan. Tässä kuitenkin pitää olla arviointikykyä sen verran, että tietää, voiko suutarikaan kenkää korjata. Eli täysin vaurioitunutta ja menetettyä tapausta ei kannata ostaa. Tosin, jos kenkäpari on muuten hyvässä kunnossa, mutta pohjat huonot, voit ottaa riskin ja ostaa sen parin euron kenkäparin. Jos suutari sanoo että no can do, heitä popot roskiin. Tässä tilanteessa kannatti yrittää!

Muista kokeilla kenkää jalkaan!  Kirpparilla yleensäkkin muista se, että tuotteet ovat käytettyjä. Eli joku, joka on kengät aikaisemmin omistanut, on kävellyt sillä jonkin verran. Muutaman käyttökerrankin jälkeen kengän sisus on muotoutunut entisen omistajansa jalan malliin. Kokeile, istuuko se malli sinun jalkaasi. Jos ei, jätä ostamatta. Säästät itsesi vääristyneeltä jalan asennolta ja päkiäsäryltä. Kenkiin liittyvät asiat olivat siis muistettavat asiat numero neljä!


 Viides kirppishoppaajan ohje on: tutki myös mitä on pöytien alapuolella ja päällä. Yleensä vaatteet ovat pöydällä ja rekissä, mutta kirjat,korut,tavarat ja laukut ovat pöydän ala -tai ylähyllyllä. Tutki ne myös huolellisesti!

Kuudes ohje on: varaa kirppistelyyn aikaa. Et löydä luultavasti mitään hyödyllistä ja kivaa, jos sinulla on kiire. Varaa aikaa pöytien penkomiseen. Sehän on parasta kirppistelyssä, kiireetöntä penkomista ja löytöjen tekemistä!

Seitsämäs ohje on: sovita vaatteita. Ostat luultavasti paljon turhia vaatteita, jos et niitä kokeile. Vaikka vaate olisikin omaa kokoa, et voi olla varma, miten se istuu päällesi. Sovittamalla säästät vaatekaappiasi ja rahaa.

Kahdeksas ohje on: pese vaatteet heti kun pääset kotiin. Itse olen pessyt kaikki muut,paitsi yhden takin koska se oli käyttämätön. Hygieniastaan ja terveydestään on hyvä pitää kiinni. Ties missä ullakoilla ja varastoissa vaatteet ovat lojuneet ennen myymistä. Luteet ovat muuten lisäntyneet kodeissa lisääntyneen kirppistelyn myötä..Eikö teekkin nyt mieli pestä vaatteet?

Viimeinen ja yhdeksäs ohje on ehkä hitusen outo ja ällöttävä, mutta uskokaa, se on tarpeellinen: Haistakaa vaatteita/laukkuja/mitä vain ostattekaan. VAIKKA tuote olisikin täydellinen ja täysin kunnossa ja kaiken lisäksi halpakin vielä!! Joskus hyväkuntoiset tavarat ja vaatteet vain haisevat pahalle. Tupakalle,ullakolle,varastolle,homeelle... Ja valitettavasti haju ei välttämättä lähde pois, jos se on siihen päässyt pinttymään. Haista vaatetta ja tee arvio, lähteekö haju pesussa pois. Pinttyneen hajun erottaa kyllä.


Äsken sanoin, että viimeinen ohje, mutta huijasiiiiin! Eli, siis ihan viimeinen ja kymmenes ohje on : katso hintaa. Mieti, kuinka paljon olet valmis maksamaan kyseistä tuotteesta käytettynä. Arvioi, vastaako hinta tuotteen kuntoa. Välillä törmää valitettavasti tuotteisiin, jotka ovat todella ylihinnoiteltuja kirpparikamaksi, vaikka ovatkin käytettyä tavaraa. Olen monet tuotteet jättänyt ostamatta kirppismoraalini takia. Se on kirpputori, siellä myydään halvalla. Kulahtaneesta topista et voi pyytää 25euroa vaikka se kuinka olisi jotain tiettyä huippumerkkiä.

Tässä teille ohjeita nyt ensialkuun! Älkää masentuko, vaikka ohjeita onkin paljon. Kirppisshoppailua oppii vain shoppaamalla, ja pian huomaatte arvioivanne tuotteita jo ennätysvauhdissa!

Onko teillä kysyttävää kirppisshoppailusta tai jostakin aiheeseen liittyvästä?

Kivoja kirppishetkiä teille kaikille!!

-A-

Kuvissa esiintyvät vaatteet ovat omia kirppislöytöjäni

16 kommenttia :

 1. Tosi kiva tää postaus ja muutenkin tää blogi on kiva,tykkään !:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!:) Jää toki seurailemaan!

   Poista
 2. Sulla on aiva mielettömän upeet kasvonpiirteet! :-) Ja haha kirppisshoppaajan käsikirja on mulle ainaki tarpeen, on sen verran monta turhaa ostosta tullu tehtyä! :D Kivaisa blogi sulla!

  http://sininmaailma.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi,kiitoksia paljon! <3 Mulla on kyllä kans noita hutiostoksia tullu tehtyä,onneks nykysi ei nii paljon.:D

   Poista
 3. Kivoja kirppislöytöjä, ja sun banneri on aivan mahtava ♥ :)!

  http://josefiina-shine-a-light.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!:) Ens viikon sunnuntaina on tulossa uusi banneri ja blogin nimi vaihtuu.;)

   Poista
 4. http://my-ordinary-unordinary-life.blogspot.fi/

  Laitoin sinulle haasteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heiii kiitos!:) Käynpä heti katsomassa.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Hyvä jos on hyötyä!:) Nyt vaan rohkeesti kirppikselle testaamaan niitä!

   Poista
 6. Jos ostan vaatteita määrittelen sen aina näin "Jos et rakastu siihen ensisilmäyksellä, älä osta sitä, mutta jos rakastut siihen heti ensikatseella, niin harkitse vielä tarkkaan onko sillä paikkaa sydämessäsi." Olen niin kamala ostamaan tavaraa että koitan vaan rajoittaa kaikkea ja nykyään helpointa on se, jos et pidä siitä oikeasti niin älä osta sitä, mulla on onneksi sen verran uniikki maku että harvemmin löydän normi Vila/Only/Moda/H&M kaupoista mitään.

  http://emotytto.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon ennen kans ollu semmonen, et varsinki kirppareilta tulee osteltua vähän kaikkee ku on niin halpaa. Nykysin mietin kyllä tosi tarkkaan.Eilen kävin suuren taistelun itseni ja yhden ihanan neuleen välillä,neule jäi kirpparille.

   Mä ostelen yleensä H&M,Gina yms. vain aletuotteita, mutta harvemmin on rahaa ostaa edes niitä..Kirpparivaatteissa kun on se hyvä puoli, et niitä uskaltaa lähtee tuunaamaan..;)

   Poista
 7. Hyvät neuvot, oon itse hirmunen pohtija sillon kun mun pitäs ostaa jotakin, noiden neuvoje avulla saa siihen pohdintaa jotaki sisältööki :-D Hieno blogi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos tästä oli apua!:) Ja kiitos!

   Poista
 8. Tää oli kyllä tosi tarpeellinen postaus! Aika monesti huomaa kotona että vaatteessa onkin jotain vikaa, vaikka muka tarkistaa kaiken oleellisen :D Rakastuin sun hiuksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla,et tästä on niin monelle ollu apua! Myyjät osaa olla kyllä siinä mielessä kettuja, että vaatteen/tavaran viat peitetään..Kotona sit tulee vastaan ylläreitä..Voi kiitos paljon hiuskommentista!:)

   Poista